Karate

Karatetraining

Wat is karate?
Karate betekent letterlijk lege hand .  (Kara = leeg, te = hand). Het is een prachtige manier om je te leren verdedigen zonder wapens.  Je lichaam wordt doeltreffend ingezet om je te verdedigen.
Meestal wanneer u iets over karate hoort, gaat het al gauw over het doorslaan van stenen en planken, veel geschreeuw met acrobatische hoogstandjes. Dit beeld wordt ook nog eens versterkt door de media. Echter deze uitingsvormen laten slechts een klein gedeelte zien van wat het karate in werkelijkheid is.

Karate is een  zelfverdedigingskunst uit Okinawa en Japan,  die karakterontwikkeling en zelfbeheersing door training als doel heeft. Karate is een “levenswijze”, namelijk de samenvloeiing tussen lichaam en geest, tussen spiritualiteit en logica,  tussen mens en natuur, tussen aanvaller en verdediger. Karate is ook een sport, het geeft je lenigheid, een goede lichaamshouding, een goede conditie, perfecte lichaambeheersing, coördinatie en een goed reactie vermogen.

Het karate dat bij de stichting Dokan onderwezen wordt is een kunst van meer dan 2000 jaar oud. In het begin van de twintigste eeuw was deze kunst alleen nog bekend in Oost Azië. In die zelfde tijd zijn er in de zogenaamde vechtkunsten (martial arts) grote veranderingen geweest.

Het oorspronkelijke doel van deze kunsten was de zelfprotectie. Dat wil zeggen dat er hoofdzakelijk getraind werd om zich te verdedigen. Doordat in Japan de feodale staat werd afgeschaft waren deze kunsten niet meer zo noodzakelijk. Er ontstond toen een verschuiving van zelfprotectie naar zelfperfectie.

Het doel was niet meer de techniek maar de persoonlijke ontwikkeling: de Weg. In het Japans noemt men dat “Do”. Vandaar dat wij liever spreken over karatedo dan karate, zoals bij het judo, kendo en het aikido.

Dokan is een karateschool voor iedereen! Voor de jeugd is er een speciale klas. Het karate wordt hen op een speelse manier bijgebracht. Wanneer u begint met karate, dan komt u in een beginnersgroep. U krijgt eerst een goede opleiding zodat u na 2 maanden met de wat (meer) ervaren karatebeoefenaars mee kan doen.

We geven ook trainingen voor halfgevorderden en gevorderden en er is zelfs eem speciale traininge voor zwarte banders.

De karateles bestaat meestal uit:

Kihon
De kihon vorm kan het best worden omschreven als het aanleren van de basistechnieken. Hier worden de weringen, de stoten en trappen geoefend. Deze vorm wordt veel en door alle karateka’s beoefend. De beginners en ook de gevorderden, voor zover daar bij karate sprake van kan zijn, zijn altijd zeer intensief met het kihon bezig. Het is zeer belangrijk en het moet er erg goed “in” zitten, om verder te kunnen trainen met andere vormen.

Kata
Kata is een formele oefening van een aaneenschakeling van verdedigingstechnieken, aanvalstechnieken, standen, en verplaatsingen. Het kata heeft zowel een filosofische als een inhoudelijke betekenis. Belangrijke sleutelfactoren in kata zijn, snelheid, kracht, flexibiliteit en ritme.

Kata heeft een centrale rol in het karate, het is traditioneel, en het gaat meer dan 3000 jaar terug in de geschiedenis van China en Japan. Zowel nu als vroeger ligt de essentie van het kata in het idee van een gevecht tegen meerder imaginaire tegenstanders. Het kata kan ook worden gebruikt als bewegingsleer in dienst van gezondheid van geest en lichaam. Daarnaast is kata ook een demonstratie van het vaardigheidsniveau van de beoefenaar. In enkele gevallen wordt kata ook gebruikt voor wedstrijden.

Kumite
Het kumite is een trainingsvorm, die in tegenstelling tot het kihon en het kata, met een partner wordt uitgevoerd. Het bestaat uit één of meer aanvallen, gevolgd door even zoveel weringen, met daarop een counter door de tegenstander, de verdedigende man. Dit kan op vele verschillende manieren worden geoefend en geeft de mogelijkheid om extra aandacht aan de timing van de wering te besteden. Niet of niet goed geweerd zal namelijk “raak” betekenen.

 

 

 

 

Social Media

Je kan veel tegenstanders bevechten en daarvan winnen. Je kan beter de kunst gebruiken om mensen te helpen aan hun leven invulling te geven.

— André Brockbernd (@Dokandojo) Twitter

Klik hier voor meer tweets, volg de Sensei op Twitter....

Skype Me!
Gebruik
Skype
en bel ons gratis.

Last updates
Zoeken