image_pdf

Op zondag 28-05-2017 is er bij DOKAN inmiddels weer de laatste bunkai-stage voor aankomende zomer. Sensei André Brockbernd zal tijdens deze stage de bunkai van het heian/pinan sandan behandelen. Binnen veel karatestijlen, zoals de shotokan-ryu, worden deze kata’s gebruikt om de beginnende karateka met een kyugraadniveau klaar te stomen voor de zwarteband. Soms wordt er vergeten dat achter deze kata’s een compleet vechtsysteem schuilgaat.

Anko Itosu is de maker van de pinans of heians en heeft deze puur voor zelfverdediging ontwikkeld. Pinan, 平安 in het Chinees, betekent dan ook
‘blijf veilig’. Sensei André heeft in de afgelopen decennia onderzoek gedaan naar de betekenissen en achtergronden van deze kata’s en heeft een grondige kennis van kata verworven.
Er zijn vele bunkai, maar deze zijn vaak ontwikkeld om de kata’s aan te leren en te begrijpen, terwijl deze kata’s juist gemaakt zijn om praktische toepasbare gevechtsvormen aan te leren. In feite gebruiken vele karateleraren de bunkai om de vorm van het kata aan te leren terwijl het doel van kata is om te leren vechten. Sensei André is weliswaar een Shotokan-stilist, echter deze stage is open voor alle stijlen en karategroeperingen.

Klik hier voor de convocatie.

Klik hier om aan te melden.