image_pdfimage_print

Veel gestelde vragen

Kan ik een keertje komen kijken of zelfs meetrainen?
Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. Het is zelfs beter om mee te trainen. Je mag  1 keer gratis trainen om het uit te proberen.

Wanneer zijn er nieuwe beginnerscursussen?
De beginnerscursussen beginnen in de maanden januari, februari, september en oktober. De beginnerscursus voor de jeugd (8 t/m 12 jaar) is op maandagavond de gymnastiek zaal van het Herman Jordan Montessori Lyceum, van 18.30 uur tot 19.30 uur. Voor de anderen en scholieren van de middelbareschool is dat op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur  in de gymnastiek zaal van het Herman Jordan Montessori Lyceum. Wanneer je geen beginner bent kan je op elk moment starten. Klik hier voor de locatieadressen en routeplanning.

Zijn er proeflessen?
Ja, je kan één keer gratis meedoen.

Geven jullie ook karate- en iaidoles aan vrouwen en meisjes?
Ja natuurlijk! Ongeveer de helft van onze leden zijn meisjes en vrouwen. Zij voelen zich goed thuis bij Dokan.

Wat is de minimumleeftijd om met karate/iaido te beginnen?
Binnen onze school hanteren voor karate we een minimumleeftijd van 8 jaar.
Voor iaido moet je minimaal 15 jaar zijn.

Ik heb een ziekte, is het dat wel mogelijk om bij Dokan karate en iaido te leren?
Karate en iaido is mogelijk met ziektes, echter het is verstandig om dit met je behandelend(e) arts(sen) te overleggen. En als je bij ons karate gaat doen, dan stellen wij het op prijs dat de leraar hiervan op hoogte is. Bij eventuele problemen en calamiteiten kunnen wij dan ook adequaat helpen. Wij behandelen dit wel uiterst discreet.

Is een karate- iaidopak verplicht wanneer ik start?
In het begin is dat niet noodzakelijk. Niet knellende kleding is voldoende. Als je besluit dat je karate leuk vindt, dan is het verstandig om een karate/iaidopak te kopen. Je kunt karatepakken kopen bij André Brockbernd. Voor iaido-kleding kan informeren bij André Brockbernd. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten kwaliteiten. We doen karate en iaido op blote voeten! 

Raken jullie elkaar met jullie karate?
Wij zijn geen full-contact-karateschool. Uiteraard blijft het een vechtsport dus een blauwe plek kan je weleens op lopen. We gaan hier bij Dokan met respect met elkaar om. Iedereen komt na de training gewoon weer heel thuis.

Doe je ook mee aan wedstrijden?
Nee, we doen niet mee aan wedstrijden. We zijn geen sportschool maar een dojo. Bij ons draait het om de persoonlijke ontwikkeling en plezier in bewegen.

 Ik heb al eens karate en of iaido beoefend bij een andere club.
Wij beoefenen de karatestijl Shotokan. Wanneer je een andere stijl hebt beoefend hoeft dat in principe geen probleem te zijn. Ook als je de stijl Shotokan hebt gedaan, zul je merken dat het net weer iets anders is dan dat je gewend was. De lessen en examens zijn meestal bij iedere school weer anders, soms veel en soms een beetje. Wanneer je bij de andere school een band (kyu-graad of dan-graad) hebt gehaald is het mogelijk dat het niveau van onze school anders is. We geven je dan de raad om gewoon te starten met het volgen van onze lessen en trainingen. Als je getraind hebt bij een officieel erkende en bevoegde KBN karate-do leraar blijven je behaalde graden geldig. Ingeval van een kyugraad vragen we je na een verloop van tijd een inschalingsexamen te doen. In overleg bekijken wij dan op welk niveau je zit.
Wij beoefenen het iaido volgens de Muso Shinden Ryu. Voor niveau en examens zie de vraag overe examens hieronder.

Hoe zit dat met examens en banden?
Je start nij karate met de witte band. Daarna geel (7e kyu), oranje (6e kyu), groen (5e kyu), blauw (4e kyu) en drie keer bruin (3e, 2e en 1e kyu). Aan het einde van elke seizoen januari en juni) zijn er examens. Deze worden door onze leraar, een door de rijkserkende leraar karatedo afgenomen. Als je bij ons dus een examen behaald is deze overal geldig.
Bij iaido doen we geen examens binnen onze school, deze worden afgenomen door de Nederlands Kendo Renmei (N.K.R.)

Hoeveel kost het lidmaatschap hoe kan ik dat betalen?
Gemiddeld kost een lidmaatschap tussen de €18,00 en € 30,00 per maand. Bij Dokan kan je alleen met een incassomachtiging betalen. Klik hier voor meer informatie.

Waarom kan je de contributie alleen maar met een incassomachtiging betalen?
Een incassomachtiging is voor ons het makkelijkst. Elk ander vorm van betaalwijze behoeft een uitgebreide administratie. We houden niet van tijdrovende administratieve rompslomp. Ons boekhoudsysteem boekt de contributie automatisch, wat ons een heleboel vrije tijd scheelt. Het karate bij Dokan wordt op een non-profit basis verspreid. Dat wil zeggen dat het allemaal in vrije tijd wordt gedaan en die tijd besteden we zoveel mogelijk aan het karate zelf. Klik hier voor door voorwaarden.

 Hoe lang duurt het voordat ik de zwarte band behaal?
Om een zwarte band te halen moet je veel en regelmatig trainen. In principe is dat mogelijk in drie jaar. Maar de ervaring leert dat dit langer duurt. Zwartebandexamens worden afgenomen door de leraren van de World Shotokan Ryu. Deze worden 1 keer per jaar in december afgenomen, meestal in Apeldoorn. Indien men dat wenst kan met daarna ook examen doen bij de Karatedo Bond Nederland.

Wat is de World Shotokan Ryu (W.S.R.)?
W.S.R. staat voor World Shotokan Ryu. Het is een wereldwijde karate-community van shotokanleraren. Zij streven erna om het shotokankarate op een zo hoog mogelijke te verspreiden, zonder zich te laten beinvloeden door sportpolitiek en andere belangen.

Wat is de Karatedo Bond Nederland (KBN)?
KBN staat voor Karatedo Bond Nederland. Het is de overkoepelende organisatie voor karate in Nederland waar we bij aangesloten zijn. Ze organiseren veel wedstrijden. Zie www.karatebond.nl voor meer informatie.

Wat is de Nederlandse Kendo Renmei (N.K.R.)?
N.K.R. staat voor Nederlandse Kendo Renmei Het is de overkoepelende organisatie voor kendo, iaido en jodo in Nederland waar we bij aangesloten zijn. Ze organiseren veel wedstrijden. Je moet lid zijn om examens te mogen doen. Zie www.nkr.nl voor meer informatie.

Staat uw vraag er niet tussen, stuur ons dan een e-mail of bel 06-24717263.