dokan karate zomer- zonnenbril


Dokan Budo Foundation Nieuwsflits


Zomer-Editie – nr: 41

In deze editie:

  • Oshu (voorwoord)
  • Karatepakken
  • Stage Rouen
  • Zeldzame eer voor André Brockbernd
  • Snelheid en Timing
  • Oproep
  • Durf de knop om te zetten
  • Spreuk
  • Trainingstijden
  • Kyugraadexamens
  • Bijzondere activiteiten en agenda
  • Onze sponsors

Oshu 押忍

We kunnen wel stellen dat we weer een mooi trainingsseizoen achter de rug hebben. We kijken terug op een mooie afsluiting welke we samen met Ronald van der Haak sensei en een paar van zijn leerlingen hebben mogen meemaken. Daarna het traditionele diner bij onze welkbekende chinees de Blue Lotus waarvan de kok weer goed zijn best had gedaan en iedereen heerlijke gerechten voorschotelde. Het was een geslaagde avond en een mooie start van de zomerstop.

Tijdens de maanden juli en augustus trainen we niet. We kunnen dan de batterijen opladen en ons eens bezinnen op wat er allemaal is gebeurd en nog gaande is. De afgelopen periodes waren niet makkelijk, corona, een energiecrisis, een snel voorthollende inflatie en een oorlog die niet ver van ons bed is. Gelukkig kunnen we trainen en elkaar wekelijks ontmoeten in de dojo. Budo bindt mensen en dat blijkt maar weer, want elke week staan we in de dojo, trainen, lachen, zweten, leren en roepen “oshu” naar elkaar.

De weg van budo leert ons vele dingen, zoals het omarmen van het leven, het accepteren van je lotsbestemming en het volgen van het ware pad. Dit is wellicht hoogdravend maar het raakt de kern waarom we trainen en oefenen. Toen ik in 1980 voor het eerst een dojo binnenstapte en begon met karate werd mij verteld dat “oshu” alles kon betekenen.

Een theorie is dat het woord voor het eerst werd geïntroduceerd in het midden van de 20e eeuw bij de keizerlijke Japanse marine, om het moreel van de soldaten te versterken. ”Oshu” zou een samentrekking kunnen zijn van de meer formele uitdrukking “Ohayo gozai masu”, wat een zeer beleefde manier is om “goedemorgen” in het Japans te zeggen. De soldaten werden getraind bij de marine om de begroetingen te doen en alles snel te beantwoorden. Daarom wordt aangenomen dat de begroeting met een “o” en “shu” werd afgekort en samengevoegd tot de “oshu”. Dit begrip staat voor vele betekenissen en wordt vaak te pas en te onpas gebruikt. Maar meestal is “oshu” in de karatedojo nooit misplaats. Bij iaido is dit niet gebruikelijk! De etymologie van “oshu” is erg troebel en het is eigenlijk wel heel vreemd, wanneer je iets begrijpt en dan roep je “goede morgen”.

Er wordt aangenomen dat de budoka “Onegai shimasu” zouden uitroepen terwijl ze voor elkaar bogen voordat ze aan een oefening begonnen, ze zouden de zin geleidelijk inkorten, totdat tegen het einde van de les het enige kon worden onderscheiden van de bedoelde ” Onegai shimasu” was een eenvoudige “Oshu”. Het is een heel belangrijk woord dat in de dojo’s van Japan wordt gebruikt, wanneer ze om instructie of hulp vragen aan een oudere leerling of leraar. Het is in wezen een beleefde manier om ‘alsjeblieft’ of “help mij te leren” te zeggen. “Onegai shimasu” wordt bij iaido uitgesproken bij de groetceremonie aan het begin en einde van de les.

In de jaren tachtig was ik op vakantie in Canada en ontmoette daar een Japans echtpaar dat een waterval aan het bekijken was. De Japanse man knikte naar mij, en ik zei “oshu”. Hij keek heel vreemd, ik voelde dat die uitdrukking daar niet op zijn plaats was. Japans is een kneedbare taal, veel uitdrukkingen en woorden hebben verschillende betekenissen. Ik spreek ook een aardig woordje Utrechts, (Utregs) en de meeste zinnen sluiten ze af met “woar” (waar), een soort Utrechts “Oshu”.

dokan karate oshu

Eigenlijk is “oshu” een ruige vorm van jargon of straattaal. In het Japanse kanji-schrift schrijf men “Oshu” met . Eigenlijk komt het van het Chinese woord “oshiteru” of “osaeru”. De betekenis hiervan is “druk naar beneden” of “onderwerpen” of “het beteugelen van de geest”. Het tweede gedeelte 忍 is shinobu en dat betekent verdraagzaamheid of lijden. De letterlijke betekenis van “oshu” is de bereidheid je te onderwerpen en je lijden te onderdrukken en je pijn te verdragen; figuurlijk is het meer als: ‘Ik ben er voor in, wat er ook voor nodig is’. Perfect voor in de dojo.

Samen vormen ze een nieuw samengesteld woord dat veel dingen kan symboliseren, afhankelijk van wie het interpreteert: gevechtsgeest, het belang van inspanning, geen lijden tonen en de geest van doorzettingsvermogen. Daarom symboliseren beide karakters samen de setting die hun eigen emoties onderdrukt en een zware training volhouden. “Oshu” wordt ook geschreven met “Oss” en bij het kyokushinkai zegt men “Oesh”.

Tijdens het trainen in de dojo word je geraakt, geworpen, of je verliest het gevecht. Een karateka moet in het kader van zijn leerproces, in staat zijn dat te accepteren. Op dat moment roept hij “Oshu!” In de zuivere betekenis neemt hij dus geen wraak en accepteert het punt van de ander (osaeru). Ook incasseert hij de eventuele pijn en het ongemak wat daarmee is verbonden (shinobu).

Karate is een middel waarmee we een subliem moment van perfectie kunnen ervaren, gecreëerd uit onze eigen arbeid, en die niets anders nodig heeft dan ons lichaam, onze geest en onze passie. We weten dat het verkrijgen van eer, zonder na te denken over de beloning een waardigheid en romantiek in zich heeft. Dat kunnen we bereiken door de idealen van budo na te jagen, wat alleen mogelijk is als we ons ongemak onderdrukken en verdragen, wat velen helaas niet kunnen. Hieronder vallen ook de karateka die de kunst alleen maar beoefenen voor uiterlijk vertoon. Met andere woorden, als we bereid zijn om gewoon “oshu” te zeggen dan moeten we dat ook menen. In feite gaat het om gevechtsgeest, het belang van inspanning, geen lijden tonen, maar vooral de geest van doorzettingsvermogen.

Budo is een reis met afwisselingen van veel geluk en ontberingen, en dat is niet alleen in de dojo. Buiten de dojo reageer je niet en je zegt niets en in de dojo roep je “oshu”.

Ik wens jullie een hele mooie zomer toe met veel zon!

押忍

André Brockbernd


Karatepakken

door: André Brockbernd

dokan karate karategiBij Dokan is het mogelijk om karatepakken te kopen. We leveren de karatepakken van het merk Kaiten en vragen hiervoor de adviesprijs zoals deze vermeld is op de website van Kaiten. (https://kaiten.nl/) Er zijn verschillende soorten en modellen en deze zijn kwalitatief heel goed en hebben een faire prijs.

De laatste tijd valt het mij op dat deze pakken direct bij Kaiten worden gekocht en niet bij Dokan. Wij kunnen de pakken tegen een relatief lagere inkoopsprijs inkopen. Dus als je een nieuw karatepak wil kopen doet dat bij Dokan, want dan steun je de club hiermee ook financieel.

 


Stage Rouen

Door: André Brockbernd

dokan karate groep stage pascal lecourt rouen2022

In het weekend van 25 en 26 juni 2022, hebben Elvira, Bruno, Cyril, Tomas en ik weer deelgenomen aan een mooie karatestage in Rouen onder leiding van Pascal Lecourt sensei.

Tijdens de eerste sessie trainden we kumitevormen die uitgevoerd moesten worden met het sen-no-sen principe. Dit soort trainingen doet een beroep op je ervaring en vaardigheid. Het is leuk de verschillende niveaus te zien van de vele karateka die aanwezig waren. Soms zie je dat men voorzichtig is en er moeite mee heeft om de schakelaar in het hoofd om te zetten om de aanval in te zetten tegelijkertijd met de tegenstander. Twijfelachtig aanvallen is tot mislukken gedoemd. Men moet zonder remmingen en met vastberadenheid aanvallen. Ook zie je karateka die echt de schakelaar hebben omgezet en een resolute aanval inzetten en de aanval van de tegenstander pareren. Pascal sensei demonstreerde de vormen met één van zijn leerlingen. Het was geweldig om te zien dat snelheid en kracht in verplaatsingen en technieken zo goed gecontroleerd werden uitgevoerd.

De andere sessies waren gewijd aan het kata goju-shiho-dai. Dit kata is één van de moeilijkste kata’s in het shotokan. Kenmerkend zijn de vele neko-ash-dachi (kattenstand) die in dit kata voorkomen. Met mooie bunkai van Pascal sensei werden de technieken van dit kata uitgelegd. Pascal sensei doet veel voor en zijn hoge vaardigheid is een inspirerend voorbeeld voor de groep deelnemers.
Klik op de link voor een foto-impressie: https://www.dokan.nl/stage-rouen-weekend-25-en-26-06-2022/


Zeldzame eer voor André Brockbernd

Door: Tomas van Hemert (Persbericht)
Nog enigszins overdonderd staat onze karateleraar André Brockbernd (66) maandagavond 23-05-2022 zijn leerlingen van Karate Stichting Dokan les te geven. André is zojuist door zijn eigen leerlingen gehuldigd, want op 21 mei is hij gepromoveerd tot 7e dan karate. Dit is een zeldzame eer. Deze zwarte band van het 7e niveau ontving hij van de World Shotokan Ryu, een internationale groep karateleraren onder leiding van de Apeldoornse karatemeester Jaap Smaal (8e dan).

dokan karate uitreiking 7e-dan

 

Niets vermoedend ging André die bewuste 21e mei op weg naar een karatetraining in het Limburgse Ulestraten. “Leraar of niet, zelf blijf je altijd een leerling en je moet dus altijd blijven trainen”, aldus André. Na afloop van een zware middag trainen werd hij naar voren geroepen en ontving hij tot zijn grote verrassing de 7e dan.
Het karate kent evenals andere Japanse krijgskunsten binnen de zwarte band 10 niveaus, die dangraden worden genoemd. De eerste 6 dangraden kan je halen door examen te doen. Slechts weinigen halen deze hoogste examens want dit vergt vele, vele jaren trainen en studie. De overige dangraden worden alleen bij hoge uitzondering toegekend aan hen die zich binnen het karate uiterst verdienstelijk hebben gemaakt. André Brockbernd beoefent het karate inmiddels 42 jaar.

Hij startte in 1998 samen met zijn vrouw Sandra, Karate Stichting Dokan in Zeist. Hier geeft André wekelijks met veel enthousiasme les aan jeugd en volwassenen. Met Dokan heeft hij ook vele voorname zwarte banders voortgebracht. Naast zijn eigen lessen nodigt André regelmatig andere nationale en internationale leraren uit om bij Dokan les te komen geven. Karateka vanuit alle hoeken van het land en zelfs van over de grens, komen dan naar Zeist voor deze karate stages.
Zijn decennialange en onvermoeibare inspanningen voor het karate in Nederland heeft André grote nationale en internationale waardering opgeleverd. Toen André binnen de World Shotokan Ryu werd voorgedragen voor een 7e dan waren alle leraren dan ook unaniem van mening dat deze erkenning dik verdiend was.

Andrés eigen leerlingen zijn maar wat trots op hun leraar. ‘Het is een voorrecht bij Dokan les te mogen krijgen van André’. Dokan is dankzij hem een karateschool waar iedereen zich welkom voelt en in een hele vriendschappelijke omgeving het beste uit zichzelf kan halen”, zegt Tomas van Hemert, zelf al 15 jaar leerling bij Dokan. Het applaus van Andrés leerlingen tijdens de huldiging was gevuld met trots en waardering voor deze uitzonderlijke prestatie. Voor zijn leerlingen is het duidelijk: hun leraar heeft die 7e dan meer dan verdiend!

Klik op de  link voor een foto-impressie:  https://www.dokan.nl/promotie-7e-dan-andre-brockbernd-sensei/

(Lees hier het bericht op de website van de Nieuwsbode van Zeist: https://www.denieuwsbode.nl/sport/vechtsporten/827056/zeldzame-eer-voor-zeister-karateleraar-andre-brockbernd)


Snelheid en Timing

Door: André Brockbernd
Op zondag 03-04-2022 was er weer in mijn dojo een karatestage onder leiding van Jaap Smaal sensei. Zowel de eerste trainingssessie als de tweede werd besteed aan snelheid en timing. Jaap sensei liet ons ogenschijnlijk eenvoudige karatetechnieken uitvoeren, zoals tsuki, age uke en gedan barai. Deze technieken moeten behoren tot het basis arsenaal van ieder karateka. Echter het snel en goed kunnen uitvoeren is niet eenvoudig. Jaap Smaal sensei ging bij ieder langs om te kijken of de technieken juist getimed werden uitgevoerd, hij kon precies aangeven of de timing goed of niet goed was. En we kunnen er zeker op vertrouwen dat hij met zijn scheidsrechterogen kan zien of het één en ander wel klopt en goed is. We hebben veel oefeningen gedaan en met de nodige dosis humor wist Jaap Sensei ons net iets een tandje meer harder te trainen.

dokan karate groepsfoto stage jaap smaal april 2022

Klik op de  link voor een foto-impressie: https://www.dokan.nl/stage-jaap-smaal-sensei-april-2022/


Oproep!

Dokan heeft al jaren een zeer stabiele ledenstand. Bij de jeugd komen er regelmatige nieuwe leden bij. Echter bij de volwassenen en junioren verliezen we leden en die komen er niet bij. In het verleden kregen we de meeste nieuwe leden door mond-tot-mond reclame.
Sandra en ik hebben deze club opgericht met uiteraard als doel om het budo, met name het karate, te verspreiden. De kosten moeten gedragen worden door de leerlingen. We beginnen nu een kritieke grens te bereiken, dat wil zeggen dat de kosten hoger worden dan de opbrengst uit de contributies. We zullen daar met zijn allen iets op moeten vinden, meer (nieuwe) leden of een forse contributieverhoging per 01-01-2023, of het werven van sponsoren, of een combinatie van alles.
Dus maak eens actief reclame voor Dokan bij je familie, kennissen, collega’s of buurtgenoten. We hebben bij Dokan promotiemateriaal, zoals stickers en folders. Verwijs ze naar onze website, we hebben een speciale pagina voor proeflessen https://www.dokan.nl/info/proeflessen/.

dokan karate witte band beginner

Durf de knop om te zetten

Door: André Brockbernd
Tijdens de training van de afgelopen afsluitavond op 29-06-2022 kregen we les van Ronald van der Haak sensei. Ronald is in hart en nieren een oprecht politieman. Hij heeft veel ervaring opgebouwd met wat er allemaal op straat gebeurt. Tegenwoordig is het geen lolletje om agent te zijn, met name de steeds meer gewelddadige protesten zoals de rellen die we gezien hebben bij de coronademonstraties en de boerenprotesten. Je doet het als orderbewaker nooit goed, is het niet de pers die er bovenop zit dan wel het publiek dat altijd wel wat aan te merken heeft. Ronald sensei is ondanks dat een vrolijk mens die goed relativeren kan.

dokan karate afsluitavond juni 2022

Het op het juiste tijdstip reageren op een actie van de tegenstander was het thema van de les van Ronald sensei. Met zo min mogelijk inspanning je tegenstander onder controle krijgen en desnoods hem of haar uitschakelen. Ik heb met mijn les daarop aangehaakt door juist iets sneller je actie te ondernemen voordat de tegenstander met zijn techniek jou heeft geraakt. Het was een mooi uurtje trainen met hetzelfde thema belicht vanuit de wado- en shotokanstijl.

Klik op de  link voor een foto-impressie: https://www.dokan.nl/afsluitavond-29-06-2022/

Wellicht gaan we de volgende afsluitavond, 21-12-2022 in de dojo (Alkmaar) van Ronald sensei organiseren.


Spreuk

dokan spreuk nieuwsflits zomer editie 2022

 


Trainingstijden

Met ingang van september 2022 gaan we weer de aanvangstijden van de lessen gebruiken zoals we gewend waren voor de coronatijd.

Maandag: 18u30 tot 19u30 jeugdkarate, zaal gaat open om 18u15
Maandag: 19u30 tot 21u00 junioren- en volwassenenkarate
Woensdag: 19u00 tot 20u00 iaido, zaal gaat open om 18u45.
Woensdag: 19u00 tot 20u00 beginnerskarate
Woensdag: 19u30 tot 21u00 junioren- en volwassenenkarate

Tijdens de lessen iaido en jeugdkarate is er in de zaal ruimte over voor vrije trainingen!

Let op!!

Graag je handen voordat je de dojo ingaat ontsmetten. Een pompfles met desinfecteermiddel staat hiervoor klaar.
Probeer op tijd aanwezig te zijn. Te laat komen kan altijd een keer gebeuren, echter structureel te laat komen is niet toegestaan.
Kom je te laat ga dan niet meteen de dojo in, wacht even tot je toegelaten wordt door de lesgever.


Kyugraadexamens

Op maandag 27-06-2022 waren er weer kyugraadexamens.
De geslaagden deze keer waren:

  • Marlene Holzinger en Pleun Vijverberg voor de oranje band
  • Jonas Hahn voor de groene band
  • Yasmin Mahmood voor de blauwe band

dokan karate kyugraad examens 2022

Het waren mooie examens, allemaal gefeliciteerd.
De volgende kyugraadexamens worden gehouden op 30-01-2023


Bijzondere activiteiten en agenda

dokan karate agenda 2022 s2

Stages

  • Weekend 01-10-2022 en 02-10-200 stage Pascal Lecourt sensei – Zeist
  • Zondag 06-11-2022 stage Jaap Smaal sensei – Zeist
  • Zondag 11-12-2022 stage André Brockbernd sensei – Zeist

Examens

  • Zondag 18-12-2022 Dangraadexamens W.S.R. – Apeldoorn
  • Maandag 30-01-2023 Kyugraadexamens – Zeist

Kijk op de website van Dokan voor de volledige agenda: https://www.dokan.nl/agenda/


Onze sponsors

Door onze sponsors wordt het maken van deze nieuwsflits mogelijk gemaakt.

dokan karate sponsor brams pannenkoeken

 

www.bramspannenkoeken.nl


dokan sponsor michel knops

 

 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van Dokan
en/of je hebt je aangemeld voor deze nieuwsbrief.
De nieuwsbrief is verzonden aan: André Brockbernd
met het e-mailadres: dokan_nieuwsflits@hotmail.com
Klik hier wanneer je de Nieuwsflits niet meer wilt ontvangen.
Alle foto’s (tenzij anders vermeld) zijn eigendom van André en Rebecca Brockbernd.

Wordt deze e-mail niet correct weergegeven? Bekijk het in de browser