dokan karate tennokata nieuwsflits

Dokan Budo Foundation Nieuwsflits

Ten-no-kata
Door: André Brockbernd

Op woensdag 15-04-2020 gaf ik bij Dokan, ten tijde van de periode van de “sociale afstand” wegens de Corona pandemie, voor de eerste keer een online karateles. Omdat we beperkt zijn tot het trainen in een kleine ruimte leek het mij leuk om het Ten-no-kata weer eens onder de aandacht te brengen.

Het is algemeen aanvaard dat Ten-no-kata door Yoshitaka (Gigo) Funakoshi is gemaakt als een eenvoudige trainingsmethode voor beginners. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er drie kata’s ontworpen zouden worden voor kleine ruimte. Ten-no-kata, Ji-no-kata en Jin-no-kata waarvan de namen respectievelijk verwijzen naar de hemel, aarde en de mens. Dit zijn dus geen kata’s die uit de oude karatetraditie uit China waren overgeleverd . Deze kata’s waren zeer geschikt voor beginners en uiterst moeilijk voor de gevorderden. Tijdens de tweede wereldoorlog werden deze kata’s gebruikt door het personeel van de Japanse marine om in kleine kamertjes te kunnen oefenen, zoals kajuiten op de oorlogsbodems. Dit kata bestaat uit een tiental technieken die zowel rechts en links uitgevoerd moeten worden. Het kan overal worden gedaan, in de kamer, in de gang, op de veranda, het balkon, als gymnastiekoefening of als voorbereiding op een zware les etc. Het Ji-no-kata en Jin-no-kata zijn waarschijnlijk verloren gegaan, quote wijlen Kase Taiji sensei.

Ten (Ten-no-kata) verwijst naar de hemel, of het universum. De kata wordt gewoonlijk vertaald als “Kata van het universum” of “Hemels Kata” , waardoor het een bijna Goddelijke kwaliteit krijgt, aangezien perfectie van basistechniek altijd het uiteindelijke doel is geweest van het Shotokan karate. Het Ten-no-kata is verdeeld in twee delen, omote (voorkant) en ura (achterkant). Ten-no-kata omote lijkt meer op het kihon dan op een kata. De eerste vier sets zijn stootaanvallen: chudan-oi-tsuki, jodan-oi-tsuki, chudan-gyaku-tsuki en jodan-gyaku-tsuki. De volgende zes sets zijn combinaties van een blokkering gevolgd door een tegenaanval; drie verdedigingen tegen chudan en drie tegen jodan. Zoals bij elke kata, wordt Ten-no-kata omote beoefend zonder partner. Alle bewegingen starten vanuit hachiji-dachi. Elke techniek wordt eerst uitgevoerd met de rechterkant en vervolgens met de linkerkant. Elke aanval en tegenaanval moet vergezeld worden door een kiai.

 

(Klik op foto om video te bekijken.)

In het boek Karate-Do Nyumon, wat eigenlijk gemaakt is door Yoshitaka en op naam van zijn vader staat, wordt geschreven dat de omote variant uitgevoerd moet worden in fudo-dachi. Overigens bevestigt dit ook dat de fudo-dachi niet ontworpen is om in meerstaps kihons te gebruiken. Het is een soort stand die men eenmalig gebruikt bij een verdediging. Bij het bekijken van de foto’s die bij het boek horen, is dit echter duidelijk niet het geval, aangezien de karateka duidelijk zenkutsu-dachi (of zelfs kokutsu-dachi) doet. Het Ten-no-kata wordt zeer weinig beoefend, waarschijnlijk omdat het ippon kumite een meer dynamisch alternatief is. Degenen die nog getraind hebben onder Kase Taiji sensei hebben dit kata regelmatig kunnen beoefenen. In feite kan je stellen dat dit kata eigenlijk alleen binnen de stijlgroeperingen van het shotokan van de Kase-ha wordt beoefend.

De volgende Dokan-Digi-Karateles is op maandag 20-04-2020 om 19u30.

Wil je mee doen? Klik dan op onderstaande link.
https://us04web.zoom.us/j/5938898881

Het is leuk en leerzaam.


Onze Sponsors

Door onze sponsors wordt het maken van deze nieuwsflits mogelijk gemaakt.

dokan karate sponsor brams pannenkoeken

www.bramspannenkoeken.nl

karate sponsor servé verhuur

www.serve.nl


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van Dokan
en/of je hebt je aangemeld voor deze nieuwsbrief.
De nieuwsbrief is verzonden aan: *|FNAME|* *|LNAME|*
met het e-mailadres: *|EMAIL|*
Klik hier wanneer u de Nieuwsflits niet meer wilt ontvangen.
Alle foto’s (tenzij anders vermeld) zijn eigendom van André en Rebecca Brockbernd.
Bron foto header Pixabay.com

Wordt deze e-mail niet correct weergegeven? Bekijk het in de browser