andre brockbernd sensei zelfverdediging

Dokan Budo Foundation Nieuwsflits

In deze editie oktober 2019 nr:20


  • Waarom de Karatedo Bond Nederland gaat verdwijnen
  • Aansluiting van Dokan met KBN wordt per 31-12-2019 beëindigd.
  • Veel inspiratie met Pascal Lecourt sensei
  • Aankondiging: Ronald van der Haak sensei geeft een stage.
  • Stage in Broek op Langendijk
  • Aankondiging: 49e stage met Jaap Smaal sensei
  • Spreuk
  • Aankondiging: Pascal Lecourt in België – stage
  • Agenda
  • Onze Sponsors

Waarom de Karatedo Bond Nederland gaat verdwijnen
door: Jean-Pierre Biemond

Jullie zijn het ondertussen van me gewend: beetje pretentieus getetter alsof ik het allemaal wel weet. En zeker als het gaat om ons landelijk vertegenwoordigingsorgaan, het instituut dat ons allen bindt in deze mooie sport (althans zou moeten), de KBN. Voordat ik deze column ging schrijven heb ik toch maar eerst even op de website gekeken, maar inderdaad: ik heb niets gemist. De agenda verwijst nog steeds naar het Dutch Open van maart 2018 en voor de rest is het voornamelijk info over lerarenopleidingen, scheidsgerecht en regelgeving (welke overigens goed geregeld zijn bij de KBN).
Aanleiding voor deze column is het feit dat onze sensei André het lidmaatschap van de club bij de KBN heeft opgezegd. In de afgelopen jaren hebben we er wel vaker over geschreven. De contributie gaat vrijwel alleen naar de topsport terwijl het gros van de leden behoefte heeft aan een goede ondersteuning van de breedtesport. En als club ervaar je geen enkele ondersteuning bij het organiseren van activiteiten als toernooitjes of stages. Maar als je na zo’n 39 jaar lidmaatschap en vrijwillige inzet een briefje krijgt met een zakelijke bevestiging van de opzegging dan is dat ook nog eens een heel koude douche. In elk geval word je bevestigd: dit had ik jaren geleden al moeten doen!

Hoe haal je het als bond toch in je hoofd om op deze manier te reageren. Heb je nu zo weinig respect voor je leden of ben je al helemaal murw geslagen door alle “ellende” waar je toch al mee te maken hebt? De KBN is afhankelijk van contributie inkomsten, subsidies en vrijwillige inzet van karate enthousiastelingen (of hun ouders, opa’s en oma’s). Al die enthousiastelingen zijn verantwoordelijk voor een informele economie die gelijk staat aan tienduizenden euro’s (en misschien wel tonnen) aan werkbare uren voor KBN. Zou je die wel eventjes willen koesteren?!
Met de zoekterm “vrijwilligers” kom je op de site van de KBN –naast allerlei oproepen voor hulp bij toernooien van onze topsporters – uit bij de familie Oosterom. Een artikel van 3 jaar geleden dat begint met de tekst “De KBN kan niet bestaan zonder al haar vrijwilligers. Wij zijn al onze vrijwilligers daarom ook bijzonder dankbaar. In dat kader zetten wij de familie van Oosterum graag in het zonnetje…”
We vinden het o zo belangrijk maar we hebben géén beleid. We roepen de troepen wel bij elkaar als we ze nodig hebben… Zonde van al dat weggegooide menselijk kapitaal!
Om mensen aan je te binden moet je beleid maken dat voldoet aan de 6 B’s: Bezinnen, Binnenhalen, Begeleiden, Belonen, Behouden en Beëindigen. Ik kan een lesje vrijwilligersmanagement gaan proberen te geven maar dat wil ik niet en daar ben ik ook niet voor gekwalificeerd. Wel wil ik het even hebben over de eerste en de laatste “B” (Bezinnen en Beëindigen).
Als organisatie die met vrijwilligers werkt moet je een visie hebben op de rol die vrijwilligers in je organisatie hebben. Waarom werk je met vrijwilligers, wat wil je dat ze voor je doen, hoe begeleid je ze, hoe leid je ze op, hoe bedank en beloon je ze en heel belangrijk: hoeveel budget maak je daarvoor vrij. Want ook dat is een groot misverstand: vrijwilligers zijn NIET gratis.
Vrijwilligers zijn jouw uithangbord, jouw ambassadeurs. Daarom is het zo belangrijk om de band sterk en goed te houden en om een relatie ook goed te beëindigen. Want men praat écht wel over je. Dus laat dat dan ook positief zijn.
En eigenlijk bestaat er ook een 7e B: die van Bestuur. En daar heb ik ook reeds eerder over geschreven: dat sommige (te) actieve leden van de KBN niet in staat zijn om naar het gezamenlijk belang te kijken danwel constructief bij te dragen en zelfs zeer gekwalificeerde bestuurders het leven nog onmogelijk weten te maken. Binnen de Bond zelf ontstaan verschillende platformen; de verdeeldheid neemt alleen maar toe.
Maar goed, het zal nog wel eventjes duren. We kijken uit naar de Olympische Spelen waar het karate eenmalig furore mag maken en dan zal deze bond langzamerhand niemand meer vertegenwoordigen.

einde kbn

 


Aansluiting van Dokan met KBN wordt per 31-12-2019 beëindigd.
door: André Brockbernd

Soms moet je de knoop doorhakken. Ik heb namens het bestuur van de Stichting Dokan de aansluiting met de Karate Do Bond (K.B.N.) per einde van dit jaar beëindigd. We zijn 21 jaar verbonden geweest aan de K.B.N. De meesten zullen het wel gehoord hebben, we waren ontevreden over dit overkoepelend orgaan. De laatste 7 á 8 jaar hebben we eigenlijk niets meer gehoord van de KBN, er wordt geen bondsblad meer uitgegeven, de digitale nieuwsbrief komt zeer onregelmatig en als deze er dan is gaat het alleen maar over wedstrijden. De breedte sporters en recreanten krijgen 2 keer per jaar de kans om mee te doen aan een karatedag. Toen Dokan 20 jaar bestond hebben wij het bestuur uitgenodigd om aanwezig te zijn bij ons feest. Helaas ondanks een toezegging van het bondsbureau is er niemand van de K.B.N. gekomen, zelfs geen kaartje of ander vorm van felicitatie. Ik denk dat wij als Stichting Dokan de afgelopen jaren veel hebben betekend voor het karate in het algemeen. We hebben meer dan 70 stages georganiseerd, niet alleen voor onze leden maar voor iedereen die het karate lief heeft.

Het beëindigen van de aansluiting heeft tot gevolg dat wij als school geen kandidaten voor de zwarte band bij de K.B.N. kunnen aanmelden. Overigens hebben we de laatste jaren geen dangraad-kandidaten aangemeld bij de K.B.N. We kunnen wel examens doen bij de World Shotokan Ryu. De leden van Dokan die lid zijn van de K.B.N. worden hiermee automatisch individueel lid van deze bond. Of je je lidmaatschap bij de K.B.N. wilt aanhouden is aan jullie zelf te bepalen. Zelf blijf ik nog wel individueel lid van de K.B.N., dit doe ik uit loyaliteit aan mijn vriend en leraar Jaap Smaal. Ik kan dan nog eventueel functioneren als dangraadexaminator bij het K.B.N. platform “Shotokan Ryu NL”. (zoals dat op de website van de K.B.N. staat)

Voor de K.B.N. was deze beëindiging louter een administratieve afhandeling gezien de bevestiging die ik ontving. Voor degenen die er in geïnteresseerd zijn, de opzegbrief  kan je via onderstaande link lezen.
Beëindigingsbrief aan de KBN

Ik ben 39 jaar lid van de K.B.N., heb meegedaan aan wedstrijden, zeker in de beginjaren vrijwilligerswerk verricht, zoals lid van de wedstrijd organisatie commissie, kascommissielid, e.d., heb regelmatig hand en span diensten verricht voor het bondsbureau en vele achtergrondverhalen geschreven in de Taiko, het bondsorgaan. Ik ben trots dat ik een Rijkserkend Karateleraar diploma hebt behaald bij de K.B.N.

Aan de ene kant vind ik het jammer, aan de andere kant is het een opluchting, want het er aan ergeren is afgelopen. Tja je kan je afvragen, is het nu de weg van de minste weerstand, nee dat niet. De machtsblokken binnen de K.B.N. zijn te groot om daar wellicht iets aan te doen. Wanneer mensen elkaar het licht niet in de ogen gunnen dan kan je daar beter niets mee te maken hebben. Hoe nu verder? We blijven gewoon doortrainen, veel stages organiseren en uitzien naar de geweldige dangraadexamendagen van de World Shotokan Ryu.

karate dokan andre brockbern sensei jean-pierre niemond

 


Veel inspiratie met Pascal Lecourt sensei
door: André Brockbernd

In het weekend van 5 en 6 oktober 2019 was Pascal Lecourt sensei in mijn dojo te gast voor het geven van een karate-stage. Op zaterdag leerde Pascal sensei ons een zelfgemaakt kata. Het is een kata dat is ontwikkeld ter nagedachtenis aan Kase sensei, de leraar van Pascal sensei. Dit kata wordt gekenmerkt door gesloten handtechnieken die worden uitgevoerd met één hand (hente-waza). Dit kata wordt in allerlei richtingen uitgevoerd, en uiteraard ook met een partner. Vorige jaar leerden we een identieke vorm, een openhand- kata. Beide kata’s zijn kenmerkende vormen gebaseerd op technieken die voortkomen uit de shotokanschool van Kase Sensei. Op zondag werd het kata Bassai-dai behandeld, de klassieke vorm, en de ura vorm. Het gono en ura-gono deed Pascal ook. Voor mij was dat een welkome geheugen opfrisser, omdat dit kata in de jaren negentig ook door Kase sensei werd gedaan. Voor vele andere deelnemers van deze training waren deze nieuw en een verrijking van het karate. Tijdens het tweede gedeelte van de zondagtraining kwamen mooie kumite vormen aanbod met als hoofditem dat je als verdediger niet achteruit mag gaan.

karate dokan pascal lecourt sensei

 

Karateka uit Nederland, België en Schotland namen deel aan deze zeer inspirerende trainingen. En mocht je het gemist hebben, voor volgend jaar hebben we al twee weekenden gepland met karatestages van Pascal Lecourt sensei, namelijk op 8 en 9 februari 2020 en op 3 en 4 oktober 2020.

Ik dank Pascal Lecourt sensei voor deze mooie stage en ook de deelnemers voor hun komst naar mijn dojo. Het was weer als vanouds een mooi karateweekend met Pascal sensei.

Klik hier voor een foto impressie.


Aankondiging:
Ronald van der Haak sensei geeft een stage op 06-11-2019

door: André Brockbernd

dokan karate ronald van der haak sensei

 

De stage met Ronald van der Haak sensei die op woensdag 30 oktober 2019 stond gepland gaat wegens omstandigheden niet door. Wel zijn er dan reguliere lessen. Deze stage is verschoven naar woensdag 6 november 2019. De stage begint om 20 uur en eindigt om 21.30 uur en is toegankelijk voor iedereen die lid is van Dokan. De zaal gaat om 19.30 uur open. De reguliere iaido en karatetrainingen komen hierdoor te vervallen. Komt allen naar deze inspirerende stage, en het is nog gratis ook!! Na de stage gaan we met Ronald sensei in Zeist een biertje of iets anders lekkers drinken.
Ronald van der Haak sensei neemt Ron Hol weer mee als zijn assistent. Hij gaat Kuzushi behandelen, technieken die gebruikt wordt voor onbalans. Dit komt van het Japanse woord Kuzusu dat betekent, hevelen, naar beneden trekken, maar ook slopen. Het verwijst niet alleen naar het in onbalans brengen van de tegenstander, maar ook om de tegenstander te controleren en deze totaal uit te schakelen.

Ronald sensei kennende belooft dit weer een mooi stage te worden.


Stage in Broek op Langendijk
door: André Brockbernd

Op maandag 21-10-2019 gingen Tomas van Hemert en ik naar de dojo Kaizen van Ronald van de Haak sensei. Ik heb daar een karatestage gegeven aan de leerlingen van Ronald sensei. Franc Magneé was ook aanwezig, en ik moet zeggen dat het een geweldige luxe is om met twee assistenten te werken. Zoals de karateka van Kaizen, die karate beoefenen volgens de stijl Wadoryu ook zeggen, ze willen graag snoepen van het Shotokan. En deze keer hebben we een gedeelte van het openhand kata van Pascal Lecourt sensei gedaan. Met veel enthousiasme trainden zij deze openhand technieken. We hebben ze vele kumitevormen laten oefenen zodat ze de betekenis van de openhand technieken beter konden begrijpen.

dokan karate andre brockbernd sensei

 

Leuk was om te zien dat de Wado-karateka hele andere bewegingsvormen hebben, en dat het dan ook extra moeilijk is om deze op de Shotokan (Kase Ha) wijze uit te voeren. We hebben het met veel plezier gedaan, en wat zeker hielp is de zeer gastvrije sfeer die door Ronald sensei daar werd neergezet. Het was de lang reis waard om les te geven aan deze groep.


Aankondiging:
49e stage met Jaap Smaal sensei op 24-11-2019

dokan karate jaap smaal karate

 

Voor de 49e maal is Jaap Smaal sensei te gast in de dojo van Dokan. Hij zal zoals we dat van hem gewend zijn weer twee inspirerende trainingen geven. Jaap sensei is een unieke karateleraar die veel kennis heeft vergaard over het karate en budo. Hij reist over de hele wereld om karatelessen te verzorgen maar ook om te functioneren als scheidsrechter. Wij zijn dan ook heel blij dat hij elk jaar bij ons karatestages komt geven. Zijn vaardigheid is bijzonder en hij staat open voor iedere karateka die geïnteresseerd is in zijn manier van karate. Wil je dit een keer meemaken of nogmaals meemaken, meld je dan snel aan. Ik kan je deze stage van harte aanbevelen, en voor degenen die bruine en zwarte band examens gaan doen is het noodzakelijk dat je aan deze stage deel gaat nemen.
Meer info: https://www.dokan.nl/49e-stage-met-jaap-smaal-sensei/


 

karated dokan spreuk

 


Aankondiging:
Pascal Lecourt sensei in België op 18-11-2019
door: André Brockbernd

In het weekend van 16 en 17 november 2019 is er in Wijnegem een karatestage met Pascal Lecourt sensei. Ik ga zaterdag 16 november 2019 daaraan deelnemen. Wie wil er mee? Voor meer info zie: https://www.dokan.nl/karate-stage-in-wijnegem/


Agenda
• Woensdag 06-11-2019 Stage met Ronald van der Haak sensei bij Dokan
• Zondag 24-11-2019 Karate Stage met Jaap Smaal sensei
• Woensdag 18-12-2019 Afsluitbijeenkomst
• Maandag 27-01-2020 Kyugraadexamens


Sponsors

dokan karate sponsor brams pannenkoeken

https://bramspannenkoeken.nl/

karate sponsor servé verhuur

https://www.serve.nl/


(foto “The End” van Pixabay.com)

 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van Dokan
en/of je hebt je aangemeld voor deze nieuwsbrief.
De nieuwsbrief is verzonden aan: André Brockbernd
met het e-mailadres: dokan_nieuwsflits@hotmail.com
Klik hier wanneer u de Nieuwsflits niet meer wilt ontvangen.
Alle foto’s (tenzij anders vermeld) zijn eigendom van André Brockbernd.

Wordt deze e-mail niet correct weergegeven? Bekijk het in de browser