dokan karate 2020 2021

Dokan Budo Foundation Nieuwsflits

In deze editie december 2020 nr: 34

 • Van zoom naar vaccin
 • Serie: De mens Kase sensei – deel 1
 • Contributie 2021
 • Bram’s Oliebollen
 • Agenda
 • Sponsors

Van zoom naar vaccin

Van velen hoor ik: Zullen we 2020 maar vergeten! Helaas we kunnen dat wel denken en wellicht proberen dit foute jaar ergens diep in ons geheugen weg te stoppen, maar we kunnen er niet omheen, 2020 heeft een flinke aanslag gepleegd op ons karatetrainen. Dit jaar gaat bij Dokan de boeken in met het annuleren van drie stages, twee van Jaap Smaal sensei en één van Pascal Lecourt sensei. Helaas hebben we ook geen nieuwe dangraadhouders kunnen verwelkomen aangezien het niet mogelijk was om examens af te nemen. Gelukkig hebben we wel een geruime tijd online kunnen trainen en toen het weer toegestaan was om met elkaar in een groep te mogen trainen, mochten we elkaar niet stoten, schoppen, gooien en fysiek onder druk zetten. En kiais waren uit den boze hoewel er wel eens enthousiast ontsnapte.

We krijgen dit jaar een bijzondere Kerst, we zitten midden in de eerste harde lockdown van Nederland nadat het aantal coronabesmettingen in de afgelopen weken enorm waren gestegen. Respectloze demonstranten tegen de door het kabinet uitgeroepen nieuwe maatregelen zorgden voor veel herrie en opschudding tijdens de toespraak van onze premier Mark Rutte. Ook zijn er velen teleurgesteld, omdat de Action en HEMA toch niet open zullen blijven. Het is een vruchtbare tijd voor complotdenkers en mensen die de mazen van de wet en grenzen van de regels opzoeken. Geen vuurwerk, dan gaan we lekker carbid schieten, winkels dicht, ‘ooh dan doen we gewoon een kraampje voor de ingang’, of we gaan kopen bij de groothandel en veroorzaken lange files. Het is een tijd van korte lontjes en ergernissen. En ondertussen muteert het virus in nog meer gevaarlijke varianten en tart nog meer ons geduld.

Ik dank iedereen die met ons hebben meegeleefd en zich gehouden hebben aan de regels. Het deed mij veel goed wanneer iemand die per ongeluk geen afstand hield, door de mede karateka op vriendelijke wijze daarop gewezen werd. Ook de donateurs die boven op de contributie Dokan zo gul extra geld hebben gegeven.

Er is gelukkig wel licht aan het einde van de tunnel, want er zijn goede vooruitzichten om ons te laten vaccineren. Laten we dit dan ook massaal doen !!! Wil je dit niet voor jezelf, doe het dan voor de bescherming van je dierbaren en anderen.

Laten we 2021 met een grote glimlach verwelkomen, dat we weer met zijn allen karate en iaido kunnen trainen zonder beperkingen. Sluit je ogen en doe een wens over wat er in het nieuwe jaar gaat komen. Het nieuwe jaar staat reeds voor de deur. Een jaar met nieuwe dromen en aandacht voor elkaar. Een jaar met stages, examens en mooie trainingen.

Ik wens jullie een mooie kerstmis toe, geniet van dit lichtjes feest. Ook wens ik jullie een gelukkig en een corona-vrij Nieuwjaar.

Let op jezelf en je dierbaren, blijf veilig en was je handen stuk 😊.
よいおとしを

André

dokan karate kami tori
(foto: Ryutaro Tsukata)

De mens Kase sensei

Serie: deel 1
door: André Brockbernd

Het is alweer 16 jaar geleden dat mijn grote karatevoorbeeld, Taiji Kase sensei is overleden. Zijn karatevaardigheden en lesgeefkwaliteiten hebben hem faam gebracht. Naast deze kwaliteiten was hij ook een aimabel persoon die het karate bond aan het leven van alledag. Eens vertelde hij mij dat karate niet het belangrijkste is, maar dat zaken zoals gezin en werk nog belangrijker zijn. Als er iets mis met je gezin is, of je werk loopt niet lekker dan heeft dat invloed op je karate. Natuurlijk kan je filosofie en andere ideeën van het karate ook gebruiken in je leven van alledag, hij noemde dat ook wel Budo. Ik maak met deze Nieuwsflits een start met een serie van uitspraken en interviews van deze karategrootmeester.

De uitleg wat Ki is door Kase Sensei
Interview met Kase sensei door Luciano Puricelli (gepubliceerd in Italiaanse taal) – 1993

Ik denk dat Ki een vorm is van energie en dat is geen fysieke energie in de strikte zin van het woord. Wij mensen zijn levende wezens en moet leven op volledige kracht. In het bijzonder hebben we energie in ons midden van het lichaam, welke we onder meer gebruiken om te bewegen. Er is energie nodig om te kunnen bewegen. In ons lichaam zit deze energie in het centrum en de meeste mensen zijn zich daarvan bewust. Sommige mensen hebben het vermogen om spierkracht te combineren met energie die in het centrum is opgeslagen in hun lichaam. Wanneer die fusie plaatsvindt, komt een werkelijk ongelooflijke kracht vrij. Bovendien groeit deze energie door regelmatige training en ondergaat een kwalitatieve transformatie.

Een vergelijkend en verduidelijkend voorbeeld is wat er gebeurt wanneer een elektrische stroom wordt omgezet in een ontlading (vonk) met een zeer hoge spanning. Alle mensen hebben een vorm van Ki, dit is de natuurlijke basis die iedereen heeft, maar wanneer bijvoorbeeld spierkracht, ademhalingskracht en mentale concentratiekracht harmonieus samenvloeien, ontstaat er een andere kracht.

dokan karate kase sensei 1993

Een ervaren karateka kan deze drie elementen harmonieus met elkaar verbinden, de basis van de energie die nodig is voor training. Ki is ook verspreid in de atmosfeer om ons heen, dat wil zeggen buiten ons lichaam is er een zelfde soort energie. In het verleden hebben de samoerais een wijze gevonden om een communicatiekanaal met deze energiebron te openen. Kortom, ze slaagden erin de Ki van het universum, de aarde en hun lichaam te verenigen, en dat proces vond plaats in het lichaam van deze samoerai waarin immense energie tot uiting kwam. Kase noemde dat ook wel “verschrikkelijk sterke” energie. Overigens was dit niet de mening van Kase sensei, maar deze wetenschap is via de geschiedenis aan hem doorgegeven. Kortom, het principe is dat hemel (Ten), aarde (Chi) en mens (Yin) samen vallen. Het was een idee dat men met Budo dit probeerde te bereiken, en het hoogste niveau was om dit principe te combineren door het in techniek uit te drukken.


Contributie 2021
Met ingang van 01-01-2021 hanteren we de volgende contributiebedragen
Jeugd per trainingsseizoen (half jaar) € 124,00 (was € 121,50)
Jeugd per jaar € 232,00 (was 227,50)
Junior per trainingsseizoen (half jaar) € 131,00 (was € 128,50)
Junior per jaar € 247,00 (was € 242,00)
Senior per trainingsseizoen (half jaar) € 137,00 (was € 134,00)
Senior per jaar € 260,00 (was € 255,00)
Zwarte band per trainingsseizoen (half jaar) € 126,00 (was € 123,50)
Zwarte band per jaar € 244,00 (was € 239,00)
(De verhoging is 2% en afgerond naar hele bedragen.)


Bram’s Oliebollen

Hier een berichtje van onze sponsor en een oproep van ons. Steun kleine ondernemers in je regio, vooral in deze moeilijke tijd.
Op 31 december ruilen we de pannenkoeken in voor overheerlijke oliebollen! Deze oliebollen zijn af te halen bij het Binnenbos in Kerckebosch. Hoog Kanje 186, 3708 XA Zeist
App uw bestelling & Tijdindicatie voor 29 december naar : 0653206336
In overleg via de app spreekt u een afhaaltijdstip af. De oliebollen zijn van 07.30 uur tot 14.00 uur af te halen.

De kosten per oliebol bedragen €1,00
De kosten voor 12 oliebollen bedragen €10,00

U kunt kiezen uit
– Naturel oliebol
– Appel & rozijn oliebol
Potje poedersuiker €1,00

Tip van Flip *Potje kaneelsuiker €1,00*
10% van de omzet gaat naar “Stichting met je hart

Wees er op tijd bij met de tijdindicatie vol = vol
In ieder geval hele fijne feestdagen allemaal!

Let op elkaar en blijf gezond!

Bram van Helmondt

dokan karate oliebollen 2020

Agenda

Bijzondere activiteiten

  • Maandag 04-01-2021 Zoom-les start 19u30
  • Woensdag 06-01-2021 Zoom-les start 19u30
  • Maandag 11-01-2021 Zoom-les start 19u30
  • Woensdag 13-01-2021 Zoom-les start 19u30
  • Maandag 18-01-2021 Zoom-les start 19u30
  • (daarna is nog niet zeker, dit is afwachten wat het kabinet gaat beslissen)
  • Zondag 18-04-2021 Stage met Jaap Smaal sensei in onze dojo
  • Zondag 18-04-2021 Dangraadexamens W.S.R. (na de stage van Jaap sensei)
  • Weekend 29 en 30-05-2021 Stage Pascal Lecourt sensei in onze dojo

  De dojo is gesloten:

  • Voorjaarsvakantie: 20-02-2021 t/m 28-02-2021
  • 2e Paasdag 05-04-2021
  • Meivakantie: 01-05-2021 t/m 09-05-2021
  • 2e Pinksterdag 24-05-2021
  • Zomervakantie 01-07-2021 t/m 29-08-2021

  (In verband met de onzekerheden met Corona zijn er nog geen kyugraadexamens gepland.)  Onze Sponsors

  Door onze sponsors wordt het maken van deze nieuwsflits mogelijk gemaakt.

  dokan karate sponsor brams pannenkoeken

  www.bramspannenkoeken.nl

  www.serve.nl


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van Dokan
en/of je hebt je aangemeld voor deze nieuwsbrief.
De nieuwsbrief is verzonden aan: André Brockbernd
met het e-mailadres: dokan_nieuwsflits@hotmail.com
Klik hier wanneer u de Nieuwsflits niet meer wilt ontvangen.
Alle foto’s (tenzij anders vermeld) zijn eigendom van André en Rebecca Brockbernd.

Wordt deze e-mail niet correct weergegeven? Bekijk het in de browser