Dokan Budo Foundation Nieuwsflits


Augustus 2023 | Zomer| Editie – nr: 42

Inhoud

 • Voorwoord
 • Jeugdtrainingen
 • Nieuwe Trainingsuren
 • Beginnerslessen en Kennismakingstrainingen
 • Iaido
 • Trainen bij andere karatescholen
 • Om over na te denken
 • Examens
 • Karatetermen
 • Karateboeken
 • Agenda en Vakanties
 • Sponsors

Voorwoord
De ellende begon in juli van vorig jaar met een flinke koorts. Dit markeerde het begin van een periode vol met ziekenhuisopnames, bezoeken aan artsen, talloze onderzoeken en het innemen van een aanzienlijke hoeveelheid pillen. Dit alles werd veroorzaakt door een auto-immuunziekte die resulteerde in verschillende complicaties. Gelukkig gaat het nu aanzienlijk beter en is de situatie goed onder controle.

Tijdens de zomervakantie heb ik regelmatig, één keer per week, deelgenomen aan karatetrainingen samen met Elvira en Franc. Bovendien ben ik ook bezig geweest met krachttraining onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut. Mijn algehele conditie is weer behoorlijk op niveau, deels te danken aan de lange wandelingen die ik maak, waarbij ik streef naar zo’n 10.000 stappen per dag.

Sommigen van jullie hebben mij benaderd met de vraag of ik het karate mis. Absoluut, maar mijn fysieke conditie stond me niet toe om te trainen. Goede hoop, positief zijn, humor en mijn gezin hebben mij weer op de been geholpen. Gelukkig kan ik nu weer aan karate doen en mijn passie voor lesgeven een nieuw leven inblazen. Het begeleiden van leerlingen op hun karate-weg geeft me enorm veel voldoening, en of het nu gaat om examenvoorbereiding of het verfijnen van technieken, het karatelesgeven is een mooi vak.

Ik ga in september 2023 weer starten met het geven van karatelessen. Ik hoop dat jullie allemaal een prachtige zomer hebben beleefd en dat jullie de kans hebben gehad om op te laden zodat jullie vol enthousiasme kunnen beginnen aan jullie karatetrainingen. Ik kijk ernaar uit om jullie allemaal weer in jullie karatepak te zien verschijnen.

Verder wil ik graag mijn waardering uitspreken voor Elvira, Franc, Tomas en Sander vanwege hun toewijding. Zonder hen zou Dokan niet meer hetzelfde zijn. Natuurlijk wil ik ook mijn dank uitspreken naar de leerlingen die gedurende het afgelopen jaar de karatelessen en trainingen hebben bijgewoond en trouw gebleven zijn aan Dokan.

André Brockbernd


foto: © Rebecca Brockbernd

 

Jeugdtrainingen
Vanwege mijn gezondheid zal ik niet meer volledige avonden lesgeven. De jeugdtraining, die voorheen op maandagavond om 18:30 uur plaatsvond, zal worden stopgezet. Gelukkig nemen de meeste jeugdleden al deel aan de reguliere trainingen die het afgelopen jaar zijn verzorgd door mijn vervangers. Het is trouwens goed om te weten dat de jeugd zowel op maandag als op woensdag welkom is om karate te trainen.


foto: Pexels

 

Nieuwe Trainingsuren
Vanaf september 2023 worden er nieuwe trainingsuren gehanteerd. De karatelessen zullen nu een effectieve duur hebben van 1 uur. Zowel op maandag als op woensdag zullen de trainingen starten om 19:30 uur en eindigen om 20:30 uur. De dojo (trainingszaal) gaat open om 19:15 uur, en het wordt van jou verwacht dat je zelf voor je eigen warming-up zorgt. Natuurlijk kan je altijd advies vragen over hoe je de warming-up moet doen en welke oefeningen geschikt zijn. Ik wil jullie vriendelijk verzoeken om op tijd aanwezig te zijn.


foto: Pexels

 

Beginnerslessen en Kennismakingstrainingen
Mocht je binnen je familie- of vriendenkring personen kennen die geïnteresseerd zijn in het beginnen met karate, wijs ze dan op de mogelijkheden bij Dokan. We streven ernaar deze lessen te organiseren zodra er minimaal vier aanmeldingen zijn. De minimumleeftijd om bij Dokan te starten met karate is 10 jaar. Gedurende deze kennismakingsfase kunnen nieuwkomers deelnemen aan 2 proeflessen tegen een vergoeding van € 25,00. Mocht iemand na deze lessen besluiten lid te worden van onze school, dan worden de kosten van de proeflessen in mindering gebracht op de contributie.


foto: Freepix

 

Iaido
De iaido-trainingen zullen niet meer plaatsvinden. Deze beslissing om te stoppen hangt samen met mijn keuze om geen uitgebreide avondtrainingen meer aan te bieden wegens mijn gezondheid. Desalniettemin zal ik persoonlijk doorgaan met mijn iaido-training onder begeleiding van mijn leraar, René Van Amersfoort sensei.


foto: Pixabay

 

Trainen bij andere karatescholen
Voor Dokan-leden is het regelmatig trainen zeer wenselijk. Gedurende het afgelopen jaar hebben enkele karateka ervoor gekozen elders te trainen, omdat ze het professionele leiderschap dat ik bood misten. Hoewel begrijpelijk, is dit nu minder noodzakelijk, aangezien ik vanaf september 2023 weer regelmatig de lessen zal verzorgen. Natuurlijk staat het iedereen vrij om bij andere scholen of clubs te trainen, maar we willen vriendelijk vragen dit niet te doen op maandag- en woensdagavond. Begeleiding van Dokan-leerlingen naar kyu- en dan-graadexamens is exclusief voor onze leden, en er zijn aanwezigheidseisen voor examendeelname. Vanaf september zullen we ook weer een aanwezigheidsregister hanteren. Verdere details zijn beschikbaar op onze website via deze link: https://www.dokan.nl/examens/. Mocht je interesse hebben om elders te trainen, laat het ons dan weten zodat we kunnen overleggen.


Om over na te denken


foto© André Brockbernd

 

Examens
Op maandag 02-10-2023 zullen opnieuw kyugraadexamens plaatsvinden. Voor graadniveaus tot en met de blauwe band (4e kyu) is mijn toestemming niet vereist om deel te nemen aan het examen, maar het kan verstandig zijn om advies te vragen. Vanaf de bruine band (3e, 2e en 1e kyu) kan je alleen deelnemen aan het examen met mijn toestemming.

Het is niet automatisch gegarandeerd dat je in aanmerking komt voor de bruine band examens enkel op basis van aanwezigheid bij de trainingen. Je moet ook voldoen aan specifieke eisen zoals ze beschreven zijn in de exameneisen. Deze eisen zijn te vinden op onze website via de volgende links. Zie hiervoor onze website

– 3e kyu https://www.dokan.nl/examens/3e-kyu-bruine-band/
– 2e kyu https://www.dokan.nl/examens/2e-kyu-bruine-band/
– 1e kyu https://www.dokan.nl/examens/1e-kyu-bruine-band/

Deelname aan de zwarte band examens is uitsluitend op uitnodiging en wordt door mij persoonlijk geregeld.


foto: Pixabay

 

Karatetermen
頭 = Atame (hoofd)
彼女 = Kami (haar)
額 = Hitai (voorhoofd)
目 = Me (oog)
耳 = Mimi (oor)
顎 = Ago (kaak)


foto: © André Brockbernd

 

Karateboeken
Deze rubriek zal een regelmatig terugkerend onderdeel worden in de komende uitgaven van de Nieuwsflits. Mij wordt vaak gevraagd welke karateboeken te koop zijn en welke ik dan zou aanraden. In feite zijn er twee categorieën van karateboeken: een die gericht is op technieken en boeken die de geschiedenis en achtergronden behandelen.

Boek over technieken
Dynamic Karate – door Masatoshi Nakayama sensei
1966 (Taal: Engels)

Hiervan zijn vele herdrukken verschenen, de eerste druk was in 1966.
De meeste karateboeken bieden doorgaans geen complete, gedetailleerde instructies en illustraties voor zowel de essentiële basis als de verfijnde nuances van het Shotokankarate. Dit boek vult de hiaten die anderen hebben achtergelaten op een zinvolle manier op. Wijlen Masatoshi Nakayama sensei, de voormalige hoofdinstructeur van de Japan Karate Association, heeft dit boek samengesteld. Hij schrijft vanuit zijn uitgebreide ervaring als instructeur. De bewegingen die betrokken zijn bij specifieke weringen, stoten en trappen worden in detail beschreven en geïllustreerd.
Dit boek is nog volop te koop bij Amazon.com, en bij Boekwinkeltjes.nl (tweede hands)

Boek over achtergronden
Moving Zen: One Mans Journey to the Heart of Karate – door C.W. Nicol
1975 (Taal : Engels)

Dit verhaal vormt een klassieke vertelling over de innerlijke strijd van een man door middel van het karate. Dit boek neemt je mee in de sfeer die heerst in de dojo’s van karate in Japan. Persoonlijk beschouw ik dit als een van de meest excellente werken waarin de ervaringen van een westerling in een Japanse dojo worden beschreven. Het prijkt al jaren in mijn boekenkast en ik heb het herhaaldelijk gelezen. Het is een echte page-turner’.

In 1962 vertrok C. W. Nicol op eenentwintigjarige leeftijd uit Wales om Karate te bestuderen in Japan. Hij ontdekte al snel dat de studie van deze vechtkunst zijn hele wezen aansprak en zijn kijk op het leven transformeerde. “Moving Zen” is het veelzijdige verhaal van een jongeman die naar Japan kwam om de techniek en de geest achter Karate te bestuderen. Bij de Japan Karate Association, of Shotokan, ontdekte Nicol dat Karate, hoewel uiterst gewelddadig, ook beleefdheid en een gevoel van wederzijds vertrouwen en verantwoordelijkheid vereist. Hij leerde dat hoe sterker de Karateka, des te meer geneigd hij was om zachtaardig te zijn tegenover anderen. Degenen die een zekere vaardigheid hebben verworven maar nog niet de spirituele volwassenheid hebben bereikt, zijn de gevaarlijke beoefenaars. Tijdens het bestuderen van kata besefte Nicol dat deze vormen in essentie “moving Zen” zijn en dat het ultieme doel van alle vechtkunsten rust is. Met hulp van vele getalenteerde leraren, zoals Kanazawa sensei en Kase sensei, behaalde C. W. Nicol zijn zwarte band en kwam steeds dichter bij zijn doel van innerlijke rust. Zijn verhaal, “Moving Zen”, werd voor het eerst gepubliceerd in 1975 en heeft de status van een moderne klassieker.
Ook dit boek is nog te koop bij Amazon en bij Ebay.nl (nieuw en tweede hands)


foto: Pixabay

 

Agenda en Vakanties
Tijdens de reguliere schoolvakanties is de dojo gesloten en zijn er geen trainingen.

 • Herfstvakantie: zaterdag 14 oktober t/m zondag 22 oktober 2023
 • Kerstvakantie: zaterdag 23 december 2023 t/m zondag 7 januari 2024
 • Maandag 02-10-2023 Kyugraadexamens
 • Zondag 12-11-2023 Karatestage met Jaap Smaal sensei, 8e dan
 • Woensdag 20-12-2023 Afsluitavond en viering 25-jarig bestaan van Dokan.

Kijk op de website van Dokan voor de volledige agenda: https://www.dokan.nl/agenda/


 

Sponsors
Door onze sponsors wordt het maken van deze nieuwsflits mogelijk gemaakt.

 

dokan karate sponsor brams pannenkoeken

 

www.bramspannenkoeken.nl


dokan sponsor michel knops

 

 


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je lid bent van Dokan
en/of je hebt je aangemeld voor deze nieuwsbrief.
De nieuwsbrief is verzonden aan: André Brockbernd
met het e-mailadres: dojo@dokan.nl
Klik hier wanneer je de Nieuwsflits niet meer wilt ontvangen.
Alle foto’s (tenzij anders vermeld) zijn eigendom van André en Rebecca Brockbernd.
Wij gebruiken foto’s die rechtenvrij zijn van:
Pixabay | Pexels | Freepix


Wordt deze e-mail niet correct weergegeven? Bekijk het in de browser