Een traditionele school voor karate en iaido.
Van iedereen die je ontmoet kan je iets leren.

Een Topstage met Jaap sensei

Op 31-10-2021 was Jaap Smaal sensei voor de 50e keer te gast bij Dokan in Zeist om een karatestage te geven. Jaap sensei blijft ons inspireren en aanzetten om je verder te ontwikkelen in karate. Wij trainden combinaties met stoot-, slag- en beentechnieken, die hij 25 jaar geleden heeft ontwikkeld als examenstof voor de Karatedo Bond Nederland. Die werden toen helaas niet “geaccepteerd”, omdat het te hoog gegrepen of te moeilijk werd gevonden. De exameneisen, zoals die nu gelden bij de World Shotokan Ryu, zijn gebaseerd op een opbouw van 1e dan naar 5e dan. Vanaf 3e dan wordt er een groot beroep gedaan op je trainingservaring. Je moet daarvoor wel continue hebben getraind. Timing en juiste balans zijn een belangrijk gegeven in deze eisen. In plaats van dat alle combinaties waarvan de traptechnieken met het achterste been werden gedaan moest dit nu met het voorste been gebeuren. Dit is voor de onervaren karateka een ware uitdaging om deze goed en impactrijk uit te voeren. Jaap sensei behandelde het kankudai uitvoerig en technieken werden tot in details door Jaap sensei voorgedaan om de essentie daarvan goed te kunnen begrijpen.

Wij trainden ook een mooie bunkai met tegenstanders in alle richtingen. Een de kers op de taart was het beoefenen van het kata Gojushihosho in een zogenaamde stervorm. Tijdens deze stage was de complete “shihankai” (senior instructeurs) van de World Shotokan Ryu aanwezig, te weten Jaap Smaal, Frans Baggen, Roger Heuvelsland, Elmo Diederiks, Michel Edel, René Smaal en ondergetekende. Het was een prachtig gezicht om deze zeer ervaren karateka te zien trainen onder de deskundige leiding van Jaap sensei. Zij brachten ook veel leerlingen mee, en voor sommigen was het hun eerste kennismaken met Jaap Smaal sensei.

Mijn dojo is een plaats van gastvrijheid, niet alleen voor mijn eigen leerlingen, maar de karateka daarbuiten zijn ook welkom. Deze keer waren er tevens karateka van de Wadoryu aanwezig en Rob Groenewegen sensei van de J.K.A.- Nederland deed ook mee. Het was weer heerlijk om met hem te trainen.Het was wederom een prachtige stage, op basis van nieuwe inzichten zal ik de komende maanden trainen. Stages horen bij karate, zorg dat je er een volgende keer bij bent.

Op 3 april 2022 zal Jaap Smaal sensei weer te gast zijn in mijn dojo in Zeist.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Top Nieuws

Op maandag 10 juni 2024 vonden er opnieuw bandexamens plaats bij karateschool Dokan, in de gymzaal van het Jordan Montessori Lyceum. Van links naar rechts

Lees verder »