image_pdfimage_print

Wat is karate?

Karate betekent letterlijk lege hand (Kara = leeg, te = hand). Het is een prachtige manier om je te leren verdedigen zonder wapens.  Je lichaam wordt doeltreffend ingezet om je te verdedigen. Meestal wanneer u iets over karate hoort, gaat het al gauw over het doorslaan van stenen en planken, veel geschreeuw met acrobatische hoogstandjes. Dit beeld wordt ook nog eens versterkt door de media. Echter deze uitingsvormen laten slechts een klein gedeelte zien van wat het karate in werkelijkheid is. Karate is een  zelfverdedigingskunst uit Okinawa en Japan,  die karakterontwikkeling en zelfbeheersing door training als doel heeft. Karate is een “levenswijze”, namelijk de samenvloeiing tussen lichaam en geest, tussen spiritualiteit en logica,  tussen mens en natuur, tussen aanvaller en verdediger. Karate is ook een sport, het geeft je lenigheid, een goede lichaamshouding, een goede conditie, perfecte lichaambeheersing, coördinatie en een goed reactie vermogen.

Het karate dat bij de stichting Dokan onderwezen wordt is een kunst van meer dan 2000 jaar oud. In het begin van de twintigste eeuw was deze kunst alleen nog bekend in Oost Azië. In die zelfde tijd zijn er in de zogenaamde vechtkunsten (martial arts) grote veranderingen geweest. Het oorspronkelijke doel van deze kunsten was de zelfprotectie. Dat wil zeggen dat er hoofdzakelijk getraind werd om zich te verdedigen. Doordat in Japan de feodale staat werd afgeschaft waren deze kunsten niet meer zo noodzakelijk. Er ontstond toen een verschuiving van zelfprotectie naar zelfperfectie.

Het doel was niet meer de techniek maar de persoonlijke ontwikkeling: de Weg. In het Japans noemt men dat “Do”. Vandaar dat wij liever spreken over karatedo dan karate, zoals bij het judo, kendo en het aikido. Dokan is een karateschool voor iedereen! Voor de jeugd is er een speciale klas. Het karate wordt hen op een speelse manier bijgebracht. Wanneer u begint met karate, dan komt u in een beginnersgroep. U krijgt eerst een goede opleiding zodat u na 2 maanden met de wat (meer) ervaren karatebeoefenaars mee kan doen. We geven ook trainingen voor halfgevorderden en gevorderden en er is zelfs een speciale trainingen voor zwarte banders.