Een traditionele school voor karate en iaido.
Van iedereen die je ontmoet kan je iets leren.

Sandra Brockbernd

Karatedocent – Sandra Brockbernd – 3e dan karate

Sandra Brockbernd sensei beoefent ruim 30 jaar karate. In 1988 is zij bij studentensport van de universiteit (stichting Mesa Cosa) gestart met karate. In die tijd kreeg zij les van Hans Harthoorn sensei en al gauw werd zij ook lid van zijn karateschool. Ze trainde 3 tot 4 keer per week karate. Sandra ging op karate omdat zij zich niet veilig voelde op straat, vooral wanneer zij ín het donker over straat moest. Zij studeerde farmacie en in 1992 werd zij apotheker in Zeist. In 1993 behaalde zij de zwarte band bij de Karatedo Bond Nederland en in 1994 behaalde zij een Japanse zwarte band bij wijlen Kase Taiji sensei. Sandra heeft voordat zij karate beoefende een behoorlijk sportief leven achter de rug, in haar jeugd heeft zij meegedaan aan wedstrijdzwemmen, (een korte tijd aan) waterpolo en volleyballen.

De karategrootmeesters Kase Taiji sensei en Shirai Hiroshi sensei waren voor Sandra een bron van inspiratie. Ook bewonderde zij Dirk Heene sensei (België) en vooral om zijn veelzijdige karatelessen gecombineerd met Qicong en Astanga Yoga. Van André Brockbernd heeft zij vele kata-lessen gevolgd omdat zijn kennis en vaardigheid daarin zeer groot is. Daarnaast is Jaap Smaal sensei vanaf het prille begin een doorlopende bron van inspiratie door zijn enthousiasme en hoge vaardigheden. Sandra sensei heeft ook 10 jaar Tai-Chi getraind bij Edwin Dorff die docent is aan de “School van het Midden”. Tevens heeft ze een lange periode Kobudo getraind en onder leiding van Frank Lageweg heeft zij Chi Neng Qigong, een Chinese Bewegingsleer, beoefend. De warming-up die Sandra sensei geeft is vaak geïnspireerd op bewegingen uit deze oosterse bewegingsleren.

Sandra sensei heeft oog voor balans, veerkracht en gezondheid. Haar lessen gaan vooral over het aanleren van een goede basis. Een goede basis voorkomt blessures en verhoogt het plezier in karate. Ook let zij bij haar leerlingen op de details, het goed en precies aanleren van de technieken is het top-item van haar lessen. Doordat zij zelf hypermobiel is weet zij als geen ander hoe de technieken uitgevoerd moeten worden om gezond met je lichaam om te gaan. Zij vindt het geweldig als zij mensen in het karate ziet transformeren. Nieuwe leerlingen die timide binnen komen kunnen door het karate letterlijk en figuurlijk rechter op gaan lopen. Stoere beginners kunnen veranderen in rustige mensen en zien dan in wie ze werkelijk zijn.

Sandra sensei is hoog sensitief en heeft in haar leven een duidelijk eigen weg gezocht. Zij geeft duidelijk haar grenzen aan en vertelt haar leerlingen dit ook zo te doen. Zij voelt stemmingen zeer goed aan en is derhalve een goede begeleider in het karate. Iemand die hooggevoeligheid ervaart, kan heel goed inschatten wat iemand nodig heeft. Sandra sensei weet al vaak al voordat iemand aangeeft dat er iets nodig is. Dit ziet zij bijvoorbeeld aan de lichaamshouding en merkt ze ook aan wat iemand tussen de regels door zegt. Zij kan zich goed inleven in een ander en begrijpt snel waarom iemand ergens moeite mee heeft, of ergens geïrriteerd door raakt. Zij heeft ook een Mastergraad in het Reiki.

dokan kararte sandra brockbernd docent
karate dokan sandra brockbernd docent