Een traditionele school voor karate en iaido.
Van iedereen die je ontmoet kan je iets leren.

Jaap Smaal – Karate Stage

Karate, gezond bewegen
Op zondag 24 november 2019 was Jaap Smaal sensei voor de 49e maal te gast in mijn dojo. Hij verzorgde weer een inspirerende training. Hij liet veel karateka technieken demonstreren, en hij corrigeerde deze met veel persoonlijke aandacht voor de deelnemers. Jaap sensei is een oud gediende, volgend jaar doet hij 50 jaar karate en is hij 35 jaar scheidsrechter op topniveau. Wat erg jammer is, is dat hij door de World Karate Federatie (W.K.F.) niet wordt uitgezonden naar de olympische spelen in Tokyo. Ik vind dat van de W.K.F. een gemist kans, en zeker voor een scheidsrechter zoals Jaap sensei, die de hele wereld afreist om te functioneren als scheidsrechter.

karate dokan stage jaap smaal

Kenmerkend van deze stage was dat wat je ook doet het in feite niet fout is, als het maar blijft binnen de grenzen van de ryu-ha. Zijn boodschap was ook: “Wees zuinig op je lichaam.” Jaap sensei liet ons drie kihon-vormen trainen waar veel kombinatietechnieken aan te pas kwamen. Hij legde ook een brug tussen het wedstrijdkarate en het karate in de breedste zin van het woord, met name over de uitvoering van technieken in het kata.

Zoals ik wel eens eerder schreef, je had er bij moeten zijn om de finesses van Jaaps karate te zien en mee te maken. Het was weer een geweldige karatestage.

Klik hier voor een foto-impressie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Top Nieuws