Een traditionele school voor karate en iaido.
Van iedereen die je ontmoet kan je iets leren.

Stage “Kijk eens over de schutting”

Op woensdag 6 november 2019 was Ronald van der Haak sensei in onze dojo te gast. Hij werd geassisteerd door Ron Hol sensei. Beide mannen beoefenen al vele jaren het karate in de stijl Wado. Ik ben met Ronald sensei sinds 1995 bevriend, we kennen elkaar van de opleiding leraar karatedo, noem ons maar budo-broeders op pad. Sinds het bestaan van Dokan, inmiddels 21 jaar, geeft Ronald sensei in mijn dojo stages en ik geef dan ook stages in zijn dojo’s in Alkmaar en Broek op Langendijk.

Ronald sensei behandelde kumite vormen uit het Wado waarin veel kuzushi technieken werden gebruikt. Kuzushi betekent onbalans en dit demonstreerden Ronald sensei en Ron sensei met vele mooie voorbeelden. Ook de tegenstander blokkeren is hier een onderdeel van. In onze dojo wordt het Shotokan beoefend en we waren niet gewend de arm (als een soort hikite) ter bescherming bij de borst te houden. Dit gaf soms wat hilarische momenten omdat iedereen, uit gewoonte, de hikite bij de heup hield en daardoor het blokkeren van de tegenstander mislukte.
Met veel elan en plezier corrigeerden de beide Wado-heren de deelnemers.

karate dokan ronald van der haak

Het was een prachtige stage, en zoals ik al decennia verkondig, kijk eens over de schutting en ga ook eens trainen bij andere karatestijlen en leraren. We sloten de avond traditioneel af met een mooi sayonara-partij, met drankjes en hapje, ditmaal in onze eigen dojo.

Ronald en Ron, domo arigato gozaimasu.
André Brockbernd

Klik hier voor een foto-impressie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Top Nieuws